22 Kasım 2012 Perşembe

Sağlık Bakanlığı kuralarında şaibe mi var?

Arkadaşlarla fark ettiğimiz bir ayrıntıyı paylaşmak istiyorum. Nasıl fark ettiğimiz de kafanızda soru işareti bırakmasın diye hikayesiyle birlikte aktarıyorum:

Artvin Devlet Hastanesi'nde 46. Devlet Hizmeti Yükümlülüğü kurasıyla (DHY), zorunlu hizmetime yaklaşık 2 ay önce başladım. Ben başladıktan bir süre sonra 11 Ekim 2012'de 47. DHY için münhal kadrolar yayınlandı. Biz de arkadaşlarla hastanemize hangi branştan doktorların başlayacağını öğrenmek için merakla inceledik. Hastanemize 1 Nöroloji, 1 de Gastroenteroloji kadrosu uygun görülmüş.

Münhal kadrolar yayınlandıktan sonra, 18 Ekim 2012'de beklendiği gibi kuralar çekildi. Fakat kura sonuçlarında Artvin Gastroenteroloji kadrosuna kimsenin atanmadığını gördük. Normal dışı bir şey olmasına rağmen, ülkemizde bu tip şeyler artık kanıksandığı için normal karşıladık sanırım.

Daha sonra "Atama yapılan illerde Gastroenteroloji Uzmanı açığı var mı?" sorusu aklıma takıldı. Yanıt ise yine Sağlık Bakanlığı'nın resmi sitesindeki "2012 Yılı Ekim Dönemi Bölge Hizmet Grupları (Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlar)" isimli dosyada olmalı diye düşündüm.
Resime bakmadan şunu belirtmeliyim:
A ve B grubu doktor açığı olmadığını, atama yapılamayacağını; C ve D grubu ise o ilde doktor açığı olduğunu belirtiyor. Yıldız (*) ise Personel Dağılım Cetveli'ne göre o ile o uzmandan atanması planlanmamakta olduğu anlamına geliyor.
Şimdi atanan Gastroenterologların nerelere gittiğine bakalım. Kırmızı içine aldıklarım atama yapılan yerler:


Küçük yazıları okuyamayanlar için özet geçmek gerekirse;
  • D grubunda olan, yani o branştan doktor açığı olan 4 ilden 2'si, Kütahya ve Kahramanmaraş'a 3 doktor atanmış;
  • C grubunda olan, yani o branştan doktor açığı olan 4 ile hiç doktor atanmamış;
  • B grubunda olan, yani o branştan doktor açığı olmayan İstanbul, Yozgat ve Erzurum'a iki doktor atanmış (İstanbul'a atanan eş durumu mazeretiyle);
  • Personel dağılım cetveline göre istihdam planlanmadığı için A grubunda olan Iğdır, Bartın ve Sinop'a da 3 doktor atanmış.

Daha ilginç bir tesadüf de, A grubu illere atanan doktorların hepsinin uzmanlıklarını Ankara'dan almış olmaları. Kimsenin günahını almak istemem ama bu tesadüfü(!) de paylaşmak istedim.

Ben nerede hangi doktora ihtiyaç olduğunu belirleyecek bir yetkili değilim. Bütün söylediklerim Sağlık Bakanlığı'nın resmi sitesinden alınmıştır. Uzman ihtiyacı olan illere ilgili uzmanı göndermeyip, o branştan uzman açığı olmasını bırak, istihdamı planlanmayan illere uzmanı gönderirsen bu ülke vatandaşları ve devlet için çalışan doktorlar bu bakanlığa nasıl güvenir biri bana açıklasın!

Şimdi A grubunda olduğu için İstanbul'a eş durumundan atanamayıp 1320km uzaklıktaki Göğüs Cerrahisi'ne ihtiyaç duymadığı aşikar olan Artvin'e gönderilen ve iki aydır bir poliklinik odasında boş boş oturan biri isyan etmesin de kim etsin!!!

3 yorum:

  1. Şaibenin olmadığı bir yer mi var doktorcum. Bunlara bakmak bunları görmek ama hiçbirşey yapamamak senin sadece canını sıkar. En iyisi sen bırak bunları işine hobine falan bak...

    YanıtlaSil
  2. yasal mecburi hizmet suresini doldurmus bir uzman, es durumu kurasini da kazanmis, ancak yerine doktor gelmedigi/atanmadigi icin gitmesine izin verilmiyor. es durumu kurasinda kazandigi yerin "bir ay icinde sen bize gelmezsen es durumu hakkin iptal olur" deme hakki var midir? bu durumda olan bir doktora "yerine birini getiremiyoruz, o yuzden yollamiyoruz seni" denme hakki var mi kamu hastanleri kurumunun? tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuyla ilgili acilen Tabip Odası'na başvurmanızı öneririm.

      Sil