Artvin'de zorunlu hizmet

Artvin'de zorunlu hizmeti sanırım iki gruba ayırmak lazım:
  1. Artvin Merkezde zorunlu hizmet yapmak
  2. Artvin ilçelerinde zorunlu hizmet yapmak
Artvin deyince ilk akla gelen yeşillik ve doğa harikaları. Fakat Artvin Merkez, ilçelerinin aksine doğası çok da güzel olmayan bir konuma sahip. Artvin ili, tamamen bir dağın yamacına kurulu ve neredeyse hiç düzlük yok. Çoruh nehrinden yukarı doğru çıkan (ve tabi inen) bir yolun üzerine kurulmuş tüm şehir. Artvin'den geçen Çoruh nehrinin üzerine kurulan barajlar şehrin tüm yeşilliğini almış götürmüş neredeyse (Yeşillik lütfen İstanbul'la kıyaslanmasın, İstanbul'a göre tabi ki yemyeşil). Yakında sular altında kalacak Yusufeli'ni dışarda tutuarsak ilçelerin doğası genel anlamda Merkezden daha iyi. Özellikle Arhavi ve Hopa yaşanılabilirlik açısından, Şavşat da doğası ve içinde bulunan Karagöl sayesinde Merkezden üstün oldukları söylenebilir. Bunların yanında tabi ki il merkezi olmanın gereği olarak her türlü imkanlara ilçelerde sahip olunamamakta fakat yine merkezde bir alışveriş merkezi, yabancı fastfood zincirlerinden bir halka olmadığı da unutulmamalıdır. Artvin dışardan göç alan bir şehir olmadığı gibi, Bursa'da 400.000 Artvinlinin yaşadığı rivayet edilir (Artvin nüfusu 166.000). Artvin'de şehir pahalı, ev bulmak çok zor. Genelde doktorlar ev bulana kadar Öğretmenevi, Polisevi ve Sağlık Müdürlüğü Misafirhanesinde kalıyorlar. Hatta hiç ev bulmayıp zorunlu hizmetlerini oralarda bitirenler bile var.


Artvin Merkezde zorunlu hizmet yapmak

Artvin Devlet Hastanesi, 60 civarı uzman ve 23 branşta hizmet veren, her gün çalışan ameliyathanesi ve 3 mekanik ventilatörü bulunan bir yoğun bakımlı, yanılmıyorsam 200 yatak kapasiteli büyük ve binası yenilenmiş bir hastane (İnşaat kısmen devam ediyor).  3 acil uzmanı ve pratisyenler acil nöbetlerini tutuyorlar. Uzmanlar her gün poliklinik, cerrahlar haftada iki gün ameliyat yapabiliyorlar. İcap gününe göre, acilden konsültasyon olduğu zaman hastane sizi arabayla aldırıp arabayla bırakıyor. Doktorların istisnasız hepsi zorunlu hizmetle Artvin'e gelmiş olduğundan aralarındaki bağ ve dayanışma çok güçlü. Çalışan personel ve hemşireler için söyleyecek kötü bir şey yok. Hastanede çalışmak pek sorun değil. Acilde çalışanlar da zırt pırt arıyorlar veya icap olayını suistimal ediyorlar diyemem. Hastalar ve hasta yakınları da kesinlikle çok özgün. Ne büyük şehirdekiler gibi, ne karadenizliler gibi ne de doğulular gibi (Burayı üstü kapalı geçip, kişisel tecrübelerin kafalarda oluşturduğu intibaya selam duruyorum). Tek kötü şeyi belki de maaş. Hasta sayısı kapsadığı nüfusa oranla gerçekten düşük ve sakin bir nüfus olduğundan ne bir kurşunlanma ne bir darp ne de bir delici kesici alet yaralanması görmedim. Hasta sayısı az olduğundan hastane performans ortalaması çok düşük. Ortalamayı geçemeyen branşlar için büyük bir sıkıntı olduğunu söyleyebilirim.


Artvin ilçelerde zorunlu hizmet yapmak

Ben merkezde çalıştığım için çok detaylı bilmesem de duyduklarım kadarıyla yazmaya çalışacağım. Her ilçede bir devlet hastanesi var ve çoğunda bildiğim kadarıyla temel branşlar mevcut (Dahiliye, Genel Cerrahi, Kadın Doğum, Anestezi). Bu sayede daha az personelle daha çok hastaya bakıldığı için dönerler daha yüksek. Hopa, Arhavi ve Borçka'ya ulaşım diğer ilçelere göre çok daha kolay. Trabzon'a veya Batum'a (Gürcistan) iç hat seferleriyle geldikten sonra çok uzun olmayan seyahatlerle ulaşmak mümkün. Arhavi ve Hopa insanıyla kısmen de Borçka insanı bilinen Karadeniz sıcakkanlılığındayken diğer ilçelerde, içerilerde kalmanın dezavantajı olarak bu sıcakkanlılık yerini çaresizliğe bırakmış.


Bu sayfayı internet ortamından sorulara kısmen de olsa bir ön cevap olması sebebiyle yazdım. Gelen sorular oldukça bu sayfayı güncellemeyi planlıyorum. Maddi konulara bahsettiğim kadar takık değilim, genelde merak edilen şeylerin başında geldiği için bahsetmeden geçmek istemedim.

Sorularınızı Soru & Cevap kısmına gönderebilirsiniz.