30 Eylül 2012 Pazar

Artvin tüp takma rekoru

Bu sabah kahvaltımı polisevinin karşısındaki bakkal-kafede yapmaya karar verdim. Camlarında vaadettikleri sucuklu yumurtaya bir şans vermem gerektiğini hissettim ve fotoğraf makinemi sırtlanıp dünden sarkan gezi planımı uygulamaya başlamadan karnımı doyurmak için Kafe Dombo'da sucuklu yumurtamı yedim. Biraz tuzluydu ama her haliyle polisevi standartlarının çok üstündeydi.

Ensemde güneşle biraz yürüdükten sonra dolmuşla Artvin Kalesi sapağına kadar geldim. Kale şehrin içinde değil, haritadan bildiğim kadarıyla ana caddeden sapan bir yolla biraz yürüyerek ulaşılabilecek makul bir uzaklıkta. Biraz yürüdükten sonra yol bitti, bir kapı ve önünde bekleyen askerler var. Arkalarında uzaklarda bir kale gözüküyor. Kaleye giremez miyim diye sorduğumda, nizamiyedeki komutandan özel izin alınması gerektiğini söylediler. İzin alınca da bir asker eşiliğinde gezilebiliyormuş. O an şevkim kaçtı, zaten uzaktan görüldüğü kadarıyla da kaleden geriye pek bir şey kalmamış. Görülmeye değer bir şey var mı diye askerlere sordum, kabaca içinde de bir şey olmadığını sadece kaleden Çoruh manzarasının güzel olduğunu söylediler. Kale macerasını erteleyerek Kültür Evi'ne doğru yola koyuldum. 15 dakikalık bir yürüyüşten sonra vardım.

Kültür evi için daha önce bana söylenen "yeşillikler içinde oturulabilecek bir alan" olduğuydu. Kendimi nasıl şartladıysam artık görünce aslında İstanbul'daki çay bahçelerinden bir farkı olmadığını anlamam bende bir hayal kırıklığı yarattı. Yine de şehrin keşmekeşinden(?) kaçmak için gelinebilecek, yemek yiyip bir şeyler içebileceğiniz sakin bir mekan.

Dönüşte yol üstünde Artvin'in tek sinemasının afişi vardı. "The Amazing Spiderman" oynuyordu, bir an için izlemeye karar verdim. Sonra filmin başlamasına 2 saat olduğunu, salonun muhtemelen çoluk çocukla dolacağını düşünerek ve odaya gidip filmi bir saatte indirebileceğimi hesaplayarak odanın yolunu tuttum. Spiderman olmasa da saçma vakit geçirtici bir filme başlamıştım ki Acilden telefon geldi; traktörden düşen karı-koca, yaygın kaburga kırıkları...

Acile gelip hastaların filmlerini incelediğimde ikisinin de tüplük olduğuna karar verdim. Erkek olana acilde, kadın olana da, dalak yırtılması şüphesiyle ameliyata alındığından ameliyathanede tüp koydum. Bunlarla ilgili bilgisayarda kayıtları yaparken Murgul'dan pulmoner emboli şüphesiyle (ön tanısıyla bile diyemiyorum, çünkü fizik muayene dışında bir bulgu yokmuş) bir hasta geldi. Acil doktoruna, Göğüs Hastalıkları uzmanını çağırmadan kan gazını alıp akciğer grafisini çekmesini önerdim. Akciğer grafisinde total pnömotoraks vardı (Akciğerin çökmesi, göğüs kafesinin havayla dolması). Hemen ona da tüpünü taktım servise yatırdım.

Hemşirelerle ve hastabakıcılarla bir günde Artvin'de 3 tüp nasıl olurmuş geyiği yapıldı ve oda arkadaşımla çarşıya yemek yemeğe indik. Daha önceden adını duyduğum Festival Cafe'de gözleme yedik ve odaya döndük. Üzerimi değiştirir değiştirmez Acilden telefon geldi. Düşen bir hasta, pnömotoraks... Ona da tüp taktım, servise yatışını verdim. Böylelikle Çapa'da kırdığım günde 4 tüp rekorunu Artvin'de iki haftada egale etmiş oldum. Artvin'de hiç bir zaman bir günde 4 tüp takıldığını sanmıyorum, yani Artvin rekorunu da kırmış olduğumu söyleyebilirim.

Bilgi: Tüp takıyorum diyip duruyorum, nedir bu tüp? Aslında tüp torakostominin kısaltmasıdır. Göğüs kafesinde biriken kan, hava, iltihaplı sıvı gibi olmaması gereken maddelerin tahliyesi için konan kateterlerdir. Gözünüzde canlanması açısından internetten şöyle örnekler verebilirim:

Tüpü takılmış pnömotoraks (hava olması)

Tüpü takılmış hemotoraks (kan olması)

Bu da kafasında canlanmayanlar ve midesi müsade edenler için görüntülü anlatımı:

6 yorum:

  1. Ben de bu gece 2 tup taktim. 1 pnomo, 1 efuzyon. Hastaliklar ayni ama dil farkli. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Suat,
      Yeni keşfettim blogunu. Ben de AC rezeksiyonlarında preop değerlendirme için slayt hazırlıyorum. İnternet ilaç gibi geliyordur orda. Seyretmediysen "les fauteuils d'orchestre" diye bir fr filmi seyrettim. Orda rahat indrebilirsin sanırım. Hayırlı ve çabuk tezkereler:))Zerrin.

      Sil
    2. Teşekkürler Zerrin Abla, internetle ilgili yazı çizi ertelediğim tüm işlere yoğunlaşabileceğim bir zaman :)

      Sil
  2. bu dandik hintli videosundan başka birşey yok muydu hocam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka vardır da ben sadece görsel olarak canlansın diye bunu koydum, öğren diye değil.

      Sil