21 Eylül 2012 Cuma

İlk icap ve 10 yıl sonra basketbol oynayamamam

Sabah 5.44'te "Artvin DH" için oluşturduğum sinir bozucu zil sesiyle uyandım. Trafik kazası sonrası pnömotoraks şüphesi olan bir hasta için çağırdılar. Polisevinden, siyah üstüne beyaz "Sağlık Bakanlığı Resmi hizmete mahsustur" yazan bir kartalla beni aldılar.

Bir doktor transfer aracı olarak Kartal

Hastada kaburga kırığı vardı ve iki kişinin hayatını kaybettiği bir arabadan sağ çıkmıştı. Kaburga kırıkları müdahale gerektiren bir patolojiye yol açmamıştı ama başka bir problemi olmadığı için Göğüs Cerrahisi Servisi denen, 6. kattaki servisteki 5 yatağımdan birine yatırdım. Hastanın tedavisini düzenleyip, sonradan aslında kimsenin doldurmadığını öğrendiğim dosyasını da eksiksiz doldurdum.

Poliklinikte 1-2 hasta baktıktan sonra diğer doktor arkadaşların haftada bir yaptığı basketbol organizasyonuna büyük bir heyecanla dahil oldum. Tek sorun uzun zamandır yaşadığım sedanter hayat ve 10 yıldır topu elime almamış olmamdı. Odaya gidip basketbol için hazırlandıktan sonra yine acilden aradılar, boğa tepmesi sonrası toraks travması için. Hızlıca hastaneye uğradım, hastayı değerlendirdim, acil müdahale gerektirmeyen kaburga kırıkları vardı. Tomografisi çekilmek üzere basket sahasının yolunu tuttum. Dönüşte tomografide sıkıntı varsa uğrarım diye konuştuk.

Vali Konağı'nın yanındaki okulun basket sahasında biraz ısındıktan sonra ikiye iki maça başladık. 15-20 dakikalık bir efordan sonra nefes nefes kalmaya başladığım bir anda turnikeye girmemle gözlerimin kararması ve nefesimin kesilmesi bir oldu. Arkadaşlar sağolsunlar ayaklarımı dikerek düşen tansiyonumu toparladılar. Tam o sırada Artvin DH zil sesiyle çalan telefondaki Acil Uzmanı tomografide müdahale gerektiren bir patolojiden bahsediyordu. Sağolsun Göğüs Hastalıkları uzmanı Barış beni arabasıyla, mesafe olarak çok yakın olsa da baya yukardaki(!) hastaneye bıraktı. Hastaya tüp taktıktan sonra ona da yatış verdim ve servise çıkıp tedavisini düzenledim.

Polisevine dönünce hemen bişeyler atıştırdım ve yemekten sonra polisevinde kaldığını öğrendiğim anestezi teknikeri (Artvin'de başka hastane olmadığı için bizim hastanede çalıştığını belirtmedim) ve oda arkadaşımla biraz ping-pong oynadıktan sonra odaya çıkıp sıcak bir duş alıp televizyon izlerken bayılmışım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder